Træningsafhængighed

Når man taler om træningsafhængighed, er det udtryk for, at en persons træning har nået et punkt, hvor den bliver det primære omdrejningspunkt for éns liv, for éns selvopfattelse. Typisk vil både træningsmængden og intensiteten være kendetegnet ved altid at kunne og skulle øges. Træningen kommer før andre aktiviteter og bliver prioriteret fremfor venner og familie. Man kan føle sig tvunget til at træne og have svært ved at holde pauser eller skrue ned for intensiteten, selv i skade- eller sygdomsperioder. Afhængigheden kommer særligt til udtryk hvis man undlader eller forhindres i at træne. Det kan give abstinenser f.eks. i form af angst, irritabilitet, rastløshed eller depressive symptomer.

Træningsafhængighed kan have alvorlige konsekvenser for både den fysiske og den psykiske sundhed.

Hvis du genkender dig selv i nogle af disse tegn, kan det være en god idé at søge professionel hjælp. Træningsafhængighed er, ligesom spiseforstyrrelser, ofte symptom på underliggende problematikker. Det kan være svært at komme ud af træningsafhængighed alene, men det er muligt at få et sundt forhold til træning igen med den rette støtte.

Test dig selv

Her kan du teste, om du har tegn på træningsafhængighed. Du skal score dig selv på en skala fra 1 (meget uenig) til 5 (meget enig) på nedenstående seks udsagn. Man kan få en samlet score mellem 6 og 30. Testen er udviklet af internationale forskere, og bruges både i klinikker og i forskning mange steder i verden inkl. Danmark.

  1. Træning er det vigtigste i mit liv.
  2. Jeg træner så meget, at jeg får konflikter med min familie, partner eller venner.   
  3. Jeg bruger træning til at ændre humør (f.eks. for at få et kick eller slippe væk).
  4. Jeg øger hele tiden min daglige træning.
  5. Hvis jeg går glip af et træningspas, bliver jeg rastløs, irritabel eller trist.
  6. Selvom jeg skærer ned på min træning, ender jeg alligevel med at træne lige så tit som før.

Læg tallene sammen fra de seks udsagn. Hvis du har en samlet score på 24-30, er det sandsynligt, at du er afhængig af træning på en måde, der kan skade dig.

Behandling af træningsafhængighed

Et forløb ved mig vil altid starte med en lidt længere samtale. Her søger jeg at få et bredt billede af både din træningshistorik og din personlige historie frem til nu. På den baggrund kan vi sammen lægge en plan for hvordan vi arbejder videre, hvilke fokuspunkter vi skal have samt hvad det er vi sammen arbejder på at opnå.

Sædvanligvis vil det være relevant at arbejde sideløbende dels med et fokus på langsom reduktion af træningen og håndtering af de abstinenssymptomer, som måtte vise sig. Dels med et fokus på det, som måtte ligge bagved og som træningen kan have været medvirkende til at holde på afstand. 

I min tilgang til arbejdet med træningsafhængighed bruger jeg nogle af de samme principper, som man vil kende fra den sunde træningsplanlægning. Vi reducerer gradvist og justerer som  udgangspunkt enten på varighed, intensitet eller type. 

Hvis du genkender dig i ovenstående og kunne tænke dig at starte i behandling hos mig, kan du kontakte mig via mail eller telefon eller booke en tid til 1. samtale.